VVS-vækstvirksomhed har de bløde værdier øverst i værktøjskassen


”Vi har en stor tro på fremtiden, og at vi kan fortsætte vores vækst sammen med vores fantastiske medarbejdere. Derfor investerer vi massivt i medarbejderudvikling for at gøre os klar til endnu flere spændende opgaver i fremtiden,” siger Jesper Leen Jensen, adm. direktør i John Jensen VVS A/S. Et intensivt udviklingsforløb for alle virksomhedens 45 funktionærer skal give dem værktøjer i dagligdagen til at blive endnu bedre til at håndtere egne opgaver – og blive endnu bedre ledere for virksomhedens svende og lærlinge.

John Jensen VVS er ikke nogen almindelig familiedrevet virksomhed. Siden sønnen Jesper for 20 år siden overtog en dengang mindre VVS-virksomhed efter sin far, har virksomheden været i konstant vækst til foreløbig knap 200 ansatte og en årlig omsætning på 238 mio. kr. i 2019.

Nu står virksomheden overfor opgaven med at fortsætte den positive udvikling, og det vigtigste værktøj til yderligere vækst er udvikling af det personlige lederskab for alle virksomhedens funktionærer. Et udviklingsprogram, som varetages af Tove Vejlgaard Schørring. Jesper Leen Jensen og ledende medarbejdere i John Jensen VVS har gennem de seneste syv år benyttet sig af Tove som coach, mentor og til personlig sparring.

Vækst gennem personlig udvikling
Hemmeligheden bag virksomhedens vedvarende vækst er, ifølge Jesper Leen Jensen selv, et konstant fokus på de mennesker, der arbejder i virksomheden:

”Jeg betragter virksomhedens udvikling som trappetrin, og vi er i gang med at tage et af de største skridt nogensinde. Vi vil gerne fortsætte vores udvikling og blive endnu bedre. Derfor skal vi fastholde og tiltrække de bedste,” siger han og fortsætter:

”Man skal også være villig til at investere i noget, der ikke nødvendigvis kommer tilbage krone for krone, for det er umuligt at måle én til én, men jeg er sikker på, at udviklingsprojektet gør en forskel. Jeg tror helt indeni, at kompetenceledelse betyder meget, og at hvis vi bruger rigtig meget energi på vores medarbejdere, så kommer det positivt tilbage.”

Ledergruppen hos John Jensen VVS har igangsat en målrettet indsats mod yderligere vækst med fokus på at udvide alle medarbejdernes personlige værktøjskasse til håndtering af dagligdagen. Det handler både om at skabe en øget bevidsthed individuelt og om gruppedynamikker:

”Jeg tror på, at vi fortsat skal udvikle vores medarbejdere, og at udviklingsprojektet er en positiv spiral, der kommer til at trække hele virksomheden frem,” fortæller Jesper Leen Jensen.

Udvidet handlerum
”Det interessante er, at folk generelt ikke har svært ved at tage ind, når andre synes, de er dårlige – det er sværere, når andre synes, man er god,” siger kvinden, der står i spidsen for det gigantiske udviklingsprojekt, John Jensen VVS har kastet sig ud i.

Tove Vejlgaard Schørring kommer til at kende hver eneste af medarbejdernes profiler og hver person, fordi hun vil personlighedsteste John Jensen VVS’s funktionærer. Hun laver en 360-graders evaluering, hvor ledere, kollegaer og svende bliver bedt om at fortælle, hvordan de oplever deres ledere. Derudover bruger hun et testværktøj, der kan hjælpe en til at danne hypoteser om, hvordan ens logik fungerer, og hvordan man griber arbejdet an:

”Ved at gøre dig sårbar bliver du stærk. Det øger dit handlerum, at du kan sætte alle dine egenskaber i spil i din hverdag. Du behøver ikke at skjule, hvad du rummer. Hvis man kan rumme at være dum, kan man række hånden op og spørge om alt muligt. Så udvider man sit handlerum som medarbejder – og virksomheden vinder på det, fordi den enkelte kan være nysgerrig,” siger Tove.

Det begynder med nysgerrighed
Jesper Leen Jensen er selv uddannet bygningsingeniør fra DIA/DTU, og han havde allerede som 28-årig ansvar for store byggesager. Men da han var først i trediverne, trak drømmen om at overtage familievirksomheden, som han siden har drevet efter en ledelsesfilosofi med mennesker i centrum – og drevet af nysgerrighed. Han fortæller:

”VVS-arbejde kan udføres af mange forskellige VVS-firmaer. Det er menneskene bag, der gør forskellen. Vi sælger ikke VVS, vi sælger service. Og det er derfor, vi investerer i mennesker og lederskab. Der er alt for lidt fokus på ledelse i håndværksvirksomheder, selv om alle har et stort ansvar i hverdagen – både økonomisk og ledelsesmæssigt. Når vi kører projektet om personligt lederskab med fokus på selvledelse og personaleledelse, er det fordi, jeg tror på, at glade og kompetente medarbejdere er det rigtige for at få vores virksomhed til at fortsætte den positive udvikling.”

Mødepligt men ikke tvang
Tove Vejlgaard Schørring har selv en baggrund som direktør i it-branchen men tog midt i trediverne en radikal beslutning om, at hun skulle arbejde med mennesker.

”Det var et kæmpe kick for mig,” siger hun og fortsætter:

”Det er min styrke at se efter potentialet i det enkelte menneske og kombinere det med forretningen. Det er skræmmende, at vi har så svært ved at se det bedste i os selv. Vi tror, at vi ikke er gode nok, ser mest på alle vores ”fejl”. Det påvirker bundlinjen. Min opgave er at støtte medarbejderen i at give slip på deres begrænsninger. De påvirker organisationen og væksten. Hvis man ikke må lave fejl, så er der masser af muligheder, der går tabt.”

Alle ca. 45 funktionærer og ledere er en del af projektet. Der er mødepligt til teamseancerne, men medarbejderne har haft mulighed for at sige fra overfor de individuelle sessioner. Og alle deltager aktivt.

Alle skal være bedre ledere
”Endemålet er, at vi vil skabe bedre ledere for alle, fordi vi arbejder med både leder og medarbejder. Man fanger hele dynamikken og løfter relationen, da vi arbejder på mange niveauer i virksomheden. Det er vigtigt i alles arbejdsliv, hvordan man har det med sin leder. Der er masser af statistik på, hvor mange der skifter job på grund af dårlige ledere. Og det er hele min metier at gøre alle til bedre ledere – også af sig selv,” siger Tove Vejlgaard Schørring.

Undervejs bliver der evalueret, om den enkelte for eksempel har brug for flere udfordringer, og afdelingslederne får hjælp til at få brugt de enkelte medarbejderes ressourcer bedre. Jesper Leen Jensen mener, han har været vanvittig heldig, at han kender netop Tove Vejlgaard Schørring, og at Tove sagde ja til opgaven:

”Tove kommer til at være en del af firmaet også i fremtiden. Hun skal fortsat være en vigtig del af ansættelsesprocesserne hos os. Også når vi afslutter denne del af udviklingsprojektet, skal det sprede sig i organisationen: Jo bedre ledere, vi alle bliver, des bedre kan vi tiltrække de dygtige kollegaer, svende og lærlinge. Vi har fokus på selvledelse og personaleledelse, fordi jeg tror så meget på, at det her er det rigtige for at fortsætte virksomhedens vækst og udvikling” siger Jesper Leen Jensen.

For yderligere information kontakt venligst: Jesper Leen Jensen, adm. direktør hos John Jensen VVS A/S telefon 20 76 00 86 eller jlj@jj-vvs.dk

Et udpluk af vores mange kunder