Airplane Cooling

- særopgave i Københavns Lufthavn

360 meter rørstræk med stort temperaturudsving

John Jensen VVS har leveret helt ny køle- og varmecentral samt omfattende rørføring til Københavns Lufthavns udvidelse af Finger C.

Det var på alle måder en specialopgave, da John Jensen VVS leverede ny køle- og varmecentral til Københavns Lufthavns nyeste tilbygning og forlængelse af finger C.

Alene at sikre optimal kvalitet i et langt, lige rørstræk på 360 meter, er en faglig udfordring af de helt store.

Afhængig af årstiden leverer centralerne varme eller køl til flyene, for at opretholde en komfort temperatur inde i flyene, når de holder på stand-pladserne, og er klar til at boarde. Mediet i anlægget er Glykol, hvor temperaturen, afhængig af vinter eller sommer svinger i et temperatursæt fra minus syv grader til plus 65. Det påvirker rørene, som udvider og trækker sig sammen med op til 3 millimeter pr. meter rør, og det stiller derfor skrappe krav til ophæng, bæringer, kompensatorer og fastspændinger.

– Vi havde et rigtig godt samarbejde med både leverandør og rådgiver, og resultatet blev rigtig godt, siger entrepriseleder hos John Jensen Vvs, Claus Ebert Hansen.

En lufthavn i drift

Ud over vores stærke faglighed kom John Jensen Vvs’ store erfaring med byggestyring, fleksibilitet og god planlægning i spil.

Alt arbejde foregik i en lufthavn i drift og måtte tilrettelægges under skrap hensyntagen til, hvornår flyene lettede og landede.

– Vi måtte ikke svejse og slibe, når der var passagerer i gaten. Det skete tre-fire gange om dagen og varede cirka 45 minutter hver gang. Det krævede grundig planlægning, så der ikke var 12-13 mand, der stod stille imens, siger Claus Ebert Hansen.

Samtidig er alt arbejde og alle medarbejdere underlagt de omfattende sikkerhedskrav, der gælder i en international lufthavn. Det betød for eksempel, at enhver leverance af materialer skulle ske på et aftalt og ganske bestemt tidspunkt og afstemmes med lufthavnens sikkerhedspersonale.

Fast service

John Jensen VVS er ikke ubekendt med de særlige forhold i Københavns Lufthavn. De seneste fem år har vi udført rigtig mange større og mindre opgaver i lufthavnen og har derfor fast mandskab gående fast i lufthavnen. Vi har en fast serviceaftale med lufthavnen, som indebærer 24 timers vagttilkald til defekte VVS installationer.

Et udpluk af vores mange kunder